Pohankové placičky s červeným zelím
Suroviny
- 600 g Zelí hlávkové červené
- 150 g Pohanka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 3 stroužek Česnek
- 6 dl Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 12 g
- Sodík 411 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 82.2 mg
- Draslík 442.7 mg
- Vláknina 7835 mg
- Vitamín A 7835 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červené zelí očistíme a jemně nakrájíme. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci rozpálíme sádlo a na něm zpěníme cibuli, pak na ni dáme pokrájené zelí, posypeme mořskou solí, cukrem, pepřem, promícháme, přidáme bobkový list, podlijeme 1 dl vody a pod pokličkou dusíme přibližně 10-15 minut.
-
3
Pohanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 2-3 dl vody, osolíme a přivedeme k varu, vaříme 5-7 minut. Nemícháme a vaříme do doby, až se všechna voda vyvaří.
-
4
Postupně vmícháme do pohanky horké mléko (přibližně 4-6 dl), abychom vytvořili kaši. Pohanka bude mléko postupně pohlcovat. Když už pohanka mléko nevstřebává, přestaneme mléko přidávat a ještě naposledy promícháme.
-
5
Přidáme do ní rozetřený česnek, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku.
-
6
Z těsta uděláme bochánky na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme je na placky a upečeme v předem vyhřáté troubě. Pečeme při 180 °C přibližně 20 -25 minut.
-
7
Upečené placky podáváme s dušeným červeným zelím.