Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Čočka velkozrnná
  • 70 g Slanina vepřová
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Okurky nakládané
  • 4 špetka Sůl mořská
  • 4 špetka Paprika mletá sladká
  • 4 špetka Paprika mletá pálivá
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 730 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 4901 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 257.7 mg
  • Draslík 920.3 mg
  • Vláknina 36948.1 mg
  • Vitamín A 36948.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přebranou a omytou čočku namočíme do 1,5 litru vody den předem.

  • 2

    Druhý den ji pomalu uvaříme doměkka se solí, celým pepřem a celou očištěnou cibulí a bobkovým listem. Očištěný česnek prolisujeme.

  • 3

    Z uvařené čočky vyjmeme bobkový list, koření i cibuli, čočku scedíme a dáme ji zpět do hrnce. Ochutíme ji pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem, případně i solí a čočku zakryjeme a uchováme horkou.

  • 4

    Druhou oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu si pokrájíme na kostičky.

  • 5

    V jedné pánvi si rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. K omastku ze slaniny přidáme lžíci sádla, a když je tuk rozpálený, osmažíme na něm dozlatova cibuli.

  • 6

    V druhé větší pánvi si rozpálíme máslo, rozklepneme na něj 4 vejce, každé osolíme špetkou mořské soli a ochutíme špetkou sladké a pálivé papriky a usmažíme si volská oka.

  • 7

    Čočku rozdělíme do talířů, na každou porci dáme lžíci cibule, lžíci škvarků a usmažené volské oko doprostřed čočky. K čočce přiložíme sladkokyselou okurku a podáváme.

Komentáře k receptu