Podkrkonošské házedlo přes bidlo
Suroviny
- 350 g Brambory
- 300 g Klobása Dunajská
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 3.3 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 37 g
- Sodík 284 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 62.2 mg
- Draslík 343.7 mg
- Vláknina 10617 mg
- Vitamín A 10617 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory omyjeme a nahrubo nastrouháme. Uzenou klobásu pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek utřeme, oloupanou cibuli drobně pokrájíme. V pánvi na másle ji osmažíme dozlatova.
-
2
Do mísy dáme hladkou mouku, vejce a vodu (přibližně 2-3 dl) a vymícháme hladké husté těsto na nočky.
-
3
V pánvi rozpálíme sádlo, za stálého míchání nastrouhané brambory rychle osmažíme dozlatova. K bramborům přidáme klobásu, promícháme a prohřejeme.
-
4
V hrnci přivedeme k varu 2,5-3 litry vody, dáme do ní lžičku soli a z těsta lžičkou vykrojené nočky naházíme do vařící vody.
-
5
Vaříme je přibližně 3-5 minut. Když vyplavou, vyjmeme je a dáme na pánev s osmaženými bramborami a klobásou, promícháme, podle chuti dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem.
-
6
Každou porci ozdobíme usmaženou cibulkou na másle a podáváme.