Jablkový dort s čokoládovou polevou
Suroviny
- 300 g Jablka
- 120 g Mouka pšeničná hrubá
- 120 g Ořechy vlašské
- 200 g Cukr krupice
- 50 g Tuk ztužený
- 100 g Čokoláda na vaření
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Marmeláda višňová
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 3 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 685 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 38 g
- Sodík 85 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 374.2 mg
- Draslík 341.3 mg
- Vláknina 7933.3 mg
- Vitamín A 7933.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse ušleháme žloutky s cukrem, poté přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, ustrouhanými ořechy a kakaem. Zároveň přidáváme nastrouhaná jablka bez slupky a jádřinců. Na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
-
2
Těsto vlijeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Že je těsto upečené, poznáme podle toho, že když do těsta vpíchneme naostřenou špejli a těsto se jí nechytá.
-
3
Upečený korpus necháme zchladnout, vyjmeme ho z formy a na mřížce necháme úplně vychladnout. Poté korpus rozkrojíme a potřeme marmeládou, spojíme a polijeme čokoládovou polevou.
-
4
Polevu připravíme rozpuštěním čokolády a tuku ve vodní lázni, které mícháme, dokud se čokoláda s tukem nespojí.