Bábovka se šlehačkou, ořechy a hrozinkami
Suroviny
- 40 g Hrozinky
- 40 g Ořechy vlašské
- 50 g Tuk ztužený
- 100 g Čokoláda na vaření
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Cukr krupice
- 500 ml Mouka polohrubá
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 887 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 39 g
- Sodík 46 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 111 g
- Cholesterol 234.9 mg
- Draslík 420.3 mg
- Vláknina 10080.7 mg
- Vitamín A 10080.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šlehačem ušleháme cukr se žloutky a ustrouhanou citronovou kůrou, přimícháme mouku s kypřícím práškem, smetanu, posekané ořechy, hrozinky a na závěr pevný sníh z bílků. Hotové těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Bábovku vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme. Že je bábovka upečená, poznáme podle toho, když do těsta vpíchneme naostřenou špejli a těsto se jí nechytá.
-
2
Po upečení necháme bábovku trochu prochladnout a vyklopíme ji na síto. Vychladlou bábovku polijeme čokoládovou polevou. Polevu
-
3
připravíme rozpuštěním čokolády a tuku ve vodní lázni, mícháme, dokud se čokoláda s tukem nespojí.