Mozečková volská oka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 0.5 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Sůl
  • 1 ks Tuk
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 ks Strouhanka
  • 1 ks Telecí mozek
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 722 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 78454 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 1910.2 mg
  • Draslík 617.2 mg
  • Vláknina 7136 mg
  • Vitamín A 7136 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mozek si odblaníme, očistíme a nakrájíme na drobno.

  • 2

    Drobně nakrájenou cibuli si zpěníme na trošce másla, přisypeme nakrájený mozek. Vše osolíme a podusíme.

  • 3

    Do mléka si dáme zbytek másla, mírně osolíme, přivedeme k varu a za stálého míchání přisypeme polohrubou mouku. Na mírném ohni vše mícháme a vaříme do té doby, až se nám hmota nechytá dna nádoby. Poté kaši odstavíme a jakmile je z poloviny vychladlá, přimícháme dva žloutky (dobře je rozmícháme), nasekanou petrželovou nať a na závěr mozeček.

  • 4

    Tác si posypeme strouhanou houskou (nebo strouhankou). Ze směsi budeme tvořit malé placičky se zvýšeným okrajem, aby nám vznikly mělké mističky, do kterých se vejce jedno sázené vejce. Placičky si na másle upečeme po obou stranách.

  • 5

    Jakmile je máme upečené, do každé misky rozklepneme jedno menší vejce (nebo pouze žloutek) a dáme je ztuhnout do rozehřáté trouby.

  • 6

    K hotovým mozečkovým volských okům podáváme malé rohlíčky nebo jiné bílé pečivo.

Komentáře k receptu