Jahelník se sušenými švestkami
Suroviny
- 60 g Hrozinky
- 300 g Jáhly - loupané proso
- 250 g Švestky sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Cukr skořicový
- 1.5 l Mléko plnotučné
- 2.5 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 7 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 834 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 44 g
- Sodík 155 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 213.1 mg
- Draslík 490.6 mg
- Vláknina 15623.3 mg
- Vitamín A 15623.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1578.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené švestky dáme do síta a pod tekoucí vodou je promyjeme, pak je vypeckujeme a namočíme je do studené vody (1/2 litru) přibližně na 15 minut, pak je scedíme a rozkrájíme. Hrozinky též v sítu promyjeme a necháme odkapat.
-
2
Jáhly spaříme (tak nebudou hořké), tzn.: 3x je přelijeme vroucí vodou - jáhly nasypeme do hrnce, uvaříme si konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, sůl a za stálého míchání je vaříme doměkka 30-35 minut.
-
3
Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymazané zapékací mísy, na ni dáme pokrájené švestky, hrozinky, vše posypeme skořicovým cukrem, na ovoce rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut, až povrch bude zlatý.
-
4
Přibližně 5-7 minut před dopečením, když jáhly začínají růžovět, přelijeme kaši smetanou, ve které jsme si rozšlehali 2 žloutky.
-
5
Upečený švestkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a znovu přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.