Borůvkový jahelník z Podkrkonoší
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 688 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 27 g
- Sodík 112 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 58.8 mg
- Draslík 97.8 mg
- Vláknina 8500 mg
- Vitamín A 8500 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1274.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly spaříme, aby nebyly hořké, tzn.: přelijeme je 3x vroucí vodou. Jáhly nasypeme do rendlíku, mezitím si uvaříme konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž - celkem tedy 3x. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, uvedeme do varu, osolíme a vaříme doměkka 30-35 minut.
-
2
Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, potřeme ji borůvkovou marmeládou (nebo povidly), na ně rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme smetanou a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
-
3
Upečený borůvkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.