Borůvkový jahelník z Podkrkonoší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Jáhly - loupané proso
  • 300 g Marmeláda borůvková
  • 2 špetka Sůl
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 2 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 688 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 112 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 58.8 mg
  • Draslík 97.8 mg
  • Vláknina 8500 mg
  • Vitamín A 8500 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1274.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly spaříme, aby nebyly hořké, tzn.: přelijeme je 3x vroucí vodou. Jáhly nasypeme do rendlíku, mezitím si uvaříme konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž - celkem tedy 3x. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, uvedeme do varu, osolíme a vaříme doměkka 30-35 minut.

  • 2

    Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, potřeme ji borůvkovou marmeládou (nebo povidly), na ně rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme smetanou a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut dozlatova.

  • 3

    Upečený borůvkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.

Komentáře k receptu