Sladký jáhlový hubovec

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 300 g Jáhly - loupané proso
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 70 g Ořechy vlašské
  • 80 g Švestky
  • 200 g Houby sušené
  • 3 ks Rohlíky bílé
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 880 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 105 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 186.4 mg
  • Draslík 1513.2 mg
  • Vláknina 21506.8 mg
  • Vitamín A 21506.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1289.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby promyjeme a namočíme do studené vody přibližně na 20 minut. Pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Hrozinky a sušené švestky bez pecek promyjeme v sítu, necháme odkapat. Rohlíky nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Jáhly promyjeme v sítu pod horkou tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme mlékem (7 dl), přidáme máslo (50 g), špetku soli, pomalu vaříme přibližně 20-30 minut doměkka.

  • 3

    Do uvařených jáhel zamícháme hrozinky, pokrájené švestky, houby, pokrájené vlašské ořechy, pokrájené rohlíky a moučkový cukr (2 lžíce). Směs dobře promícháme a dáme do máslem vymazané zapékací misky, zalijeme mlékem (3 dl) s rozšlehanými vejci, dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 220 °C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 4

    Jáhlový houbanec posypeme moučkovým cukrem (1 lžíce) a podáváme.

Komentáře k receptu