Krakonošova cibulačka
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 200 g Celer bulvový
- 80 g Chléb konzumní
- 800 g Hovězí maso přední
- 250 g Šalotka
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 116 g
- Sodík 956 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 263.7 mg
- Draslík 1585.7 mg
- Vláknina 11567.2 mg
- Vitamín A 11567.2 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 91.3 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou šalotku pokrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky. Tvrdší chléb nakrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo a šalotku zpěníme. Přilijeme čistý hovězí vývar (1 litr), přivedeme k varu a pomalu cibuli vaříme (15-20 minut). Vejce rozšleháme a vlijeme do vařící polévky. Ochutíme pepřem, solí, přimícháme petrželku.
-
3
Na talíře rozdělíme osmažený chléb, slaninu a každou porci zalijeme cibulačkou.¨
-
4
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
7
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
8
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
9
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
10
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.