Podkrkonošský vánoční hubník
Suroviny
- 70 g Houby sušené
- 60 g Krupky trhané
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 6 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 35 g
- Sodík 359 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 174.4 mg
- Draslík 697.6 mg
- Vláknina 9941 mg
- Vitamín A 9941 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 419.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby v sítu promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je na 1 hodinu do studené vody. Pak je scedíme a pokrájíme na kousky.
-
2
Dobře omyté krupky dáme vařit do osolené vody. (1 díl krupek 1 2 díly vody a 1/2 lžičky soli.) Vaříme je doměkka přibližně 25 minut.
-
3
Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme.
-
4
Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme je do větší mísy a zalijeme mlékem.
-
5
V pánvi na rozpáleném másle zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, 1/2 lžičky soli. 1/2 lžičky pepře, 1 lžičku kmínu, promícháme a dusíme doměkka asi 15 minut. Pak podušené houby i s omastkem dáme k rohlíkům, přidáme uvařené krupky, promícháme, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a přimícháme rozkvedlané vejce ve smetaně.
-
6
Hubník vlijeme do sádlem vymaštěného pekáče a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 50-60 minut do doby až bude mít zlatou kůrku.
-
7
Vánoční hubník podáváme horký.