Jilemnický štědrovečerní houbanec
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 120 g Houby sušené
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vejce slepičí
- 8 ks Žemle tuková
- 4 ks Česnek
- 1 l Mléko plnotučné
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Pšeničná krupice
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 44 g
- Sodík 687 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 305.2 mg
- Draslík 1043 mg
- Vláknina 5304.3 mg
- Vitamín A 5304.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1583.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs sušených hub namočíme na 1 hodinu do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Housky (nebo žemle) nakrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem 3/4 litru. V pánvi si usmažíme na kostičky drobně pokrájenou prorostlou slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce sádla a když je omastek rozpálený, přidáme houby. Podusíme je, ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Houbovou směs i s omastkem přidáme k houskám a nakonec přimícháme krupici.
-
2
Celou směs promícháme s rozkvedlanými vejci a dáme ji odležet na chladné místo do druhého dne.
-
3
Druhý den houbanec dáme do máslem vymaštěného pekáče, přilijeme mléko (1/4 litru) a promícháme. Vznikne nám hustá kaše.
-
4
Pekáč s houbancem dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme při 150°C přibližně 50 minut.
-
5
Jilemnický houbanec chutná teplý i studený.