Polévka ze zvěřiny s knedlíčky a nudlemi
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 250 g Játra vepřová
- 20 g Houby sušené
- 800 g Srnčí maso
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Nové koření celé
- 2 ks Jalovec
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 13 g
- Sodík 638 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 281.9 mg
- Draslík 1172.4 mg
- Vláknina 17181.8 mg
- Vitamín A 17181.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté maso v hrnci zalijeme studenou vodou, přidáme koření, sůl, houby a cibuli a vaříme. Po dosažení varu snížíme teplotu, aby se polévka jen „převalovala“.
-
2
V mezičase na másle osmažíme ustrouhaný celer, přimícháme trochu vývaru a celer dusíme doměkka.
-
3
Připravíme si játrové knedlíčky. Odblaněná játra umeleme a v míse smícháme s vejci, strouhankou, rozpuštěné máslo, špetkou soli, špetkou pepře a majoránkou. Hmotu necháme pod fólií v lednici do uvaření polévky.
-
4
Když je maso v polévce vařené, přecedíme vývar, maso necháme prochladnout. Vývar přivedeme do varu a zavaříme do něj játrové knedlíčky, vaříme zhruba deset minut, poté přidáme uvařené nudle (pět lžic vlasových nudlí jsme uvařili ve vodě podle návodu na přebalu) a udušený celer. Polévku zdobíme drobně posekanou petrželovou natí.