Roštěná se sýrovou omáčkou a křenem
Suroviny
- 150 g Eidam jemné plátky 45%
- 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 plátek Hovězí roštěnka vys. peč.
- 2 polévková lžíce Křen
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 38 g
- Sodík 181 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 149.2 mg
- Draslík 71 mg
- Vláknina 1241.8 mg
- Vitamín A 1241.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odleželé plátky roštěné na krajích nařízneme, naklepeme, osolíme dvěma špetkami soli, opepříme a po obou stranách opečeme na 2 lžících másla s 1 lžíci oleje. Poté plátky přeložíme na talíř a ve výpeku usmažíme drobně pokrájenou cibuli. Na cibuli položíme plátky i se šťávou, která z nich vytekla, podlijeme vývarem a dusíme, až jsou roštěnky měkké. Během dušení maso podléváme podle potřeby a maso obracíme.
-
2
V mezičase připravíme sýrovou omáčku. V rendlíku uděláme ze lžíce másla a mouky světlou jíšku. Zašleháme do ní smetanu, dbáme, aby se netvořily hrudky, a jíšku provaříme. Poté zašleháme žloutek, špetku soli, jemně ustrouhaný křen a polovinu nastrouhaného sýra.
-
3
Když jsou plátky měkké, vyjmeme je na talíř, plátky potřeme připravenou omáčkou a vložíme do zapékací mísy a podlijeme šťávou z dušení roštěnek. Maso zasypeme zbylým ustrouhaným sýrem a v troubě předehřáté na 220°C, až sýr zezlátne.