Roštěná se sýrovou omáčkou a křenem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Eidam jemné plátky 45%
  • 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 plátek Hovězí roštěnka vys. peč.
  • 2 polévková lžíce Křen
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 181 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 149.2 mg
  • Draslík 71 mg
  • Vláknina 1241.8 mg
  • Vitamín A 1241.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Odleželé plátky roštěné na krajích nařízneme, naklepeme, osolíme dvěma špetkami soli, opepříme a po obou stranách opečeme na 2 lžících másla s 1 lžíci oleje. Poté plátky přeložíme na talíř a ve výpeku usmažíme drobně pokrájenou cibuli. Na cibuli položíme plátky i se šťávou, která z nich vytekla, podlijeme vývarem a dusíme, až jsou roštěnky měkké. Během dušení maso podléváme podle potřeby a maso obracíme.

  • 2

    V mezičase připravíme sýrovou omáčku. V rendlíku uděláme ze lžíce másla a mouky světlou jíšku. Zašleháme do ní smetanu, dbáme, aby se netvořily hrudky, a jíšku provaříme. Poté zašleháme žloutek, špetku soli, jemně ustrouhaný křen a polovinu nastrouhaného sýra.

  • 3

    Když jsou plátky měkké, vyjmeme je na talíř, plátky potřeme připravenou omáčkou a vložíme do zapékací mísy a podlijeme šťávou z dušení roštěnek. Maso zasypeme zbylým ustrouhaným sýrem a v troubě předehřáté na 220°C, až sýr zezlátne.

Komentáře k receptu