Domácí likér z březové šťávy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Cukr krupice
  • 15 g Skořice celá
  • 500 ml Voda pitná
  • 400 ml Březová šťáva
  • 5 ks Hřebíček
  • 1 l Starorežná pálenka
  • 3 polévková lžíce Listy bříza
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 212 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 10.2 mg
  • Vláknina 1764 mg
  • Vitamín A 1764 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pokud v dnešní době chceme připravit likér našich předků z Krkonoš - Honcovku, tak zakoupíme březovou šťávu z listí,

  • 2

    (dříve se na jaře navrtával kmen pro získání březové šťávy, ale u nás je to zakázáno!).

  • 3

    Svaříme 500 g cukru s 500 ml vody a sirup nalijeme do velké lahve. Necháme vychladnout a smícháme se 400 ml zakoupené březové šťávy. Přidáme 15 g skořice, 5 kusů hřebíčků a 3 lžíce omytých mladých březových listů. Láhev se širším hrdlem převážeme nejlépe lněným plátnem nebo pergamenovým papírem, který na několika místech propíchneme jehlou. Necháme 14 dní kvasit na slunci. Pak výluh přecedíme do hrnce přes husté plátno, smícháme s 1 litrem Staročeské Režné a nalijeme zpět do umyté a suché sklenice, kterou dáme ještě uležet na teplejší tmavém místo.

  • 4

    Domácí likér z březové šťávy má být čistě žlutý a má "jiskru" (jako čisté víno).

  • 5

    Pak teprve stočíme tento likér do menších lahví.

  • 6

    Likér je trpký, ale chutný. Napomáhá očišťování organismu (užíváme v malých dávkách) vychlazený.

Komentáře k receptu