Hořký bylinný likér z puškvorce
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 52 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 1 g
- Sodík 13 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 44.3 mg
- Vláknina 2736 mg
- Vitamín A 2736 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Puškvorec pořádně očistíme a omyjeme, odstraníme kořínky z oddenků, pak oddenky po délce rozřízneme a vložíme je do láhve se Staročeskou Žitnou. Přidáme hřebíček, který jsme posekali na menší kousky. Láhev uzavřeme a obsah necháme na slunci vyluhovat alespoň 5 týdnů.
-
2
Po této době výluh slijeme a smícháme se studeným cukerným sirupem, který jsme připravili svařením 100 g cukru a 0.75 litru vody.
-
3
Znovu promíchaný puškvorcový likér nalijeme do menších lahví, puškvorec necháme v alkoholu a dáme na několik týdnů uležet na chladné a tmavé místo.
-
4
Tento likér je hořký, používáme jej jako aperitiv, ale hlavně při poruchách trávení, zažívacích potížích a pod.