Holubí bujon s jarní cibulkou
Suroviny
- 80 g Ječné kroupy
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Máslo jihočeské
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1168 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 96 g
- Sodík 2654 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1222.2 mg
- Vláknina 12665.7 mg
- Vitamín A 12665.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
80 g velkých krup dobře propereme pod tekoucí vodou.
-
2
Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na kolečka, oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený pepř
-
3
a v hrnci na bylinkovém másle cibuli s pepřem krátce restujeme, pak přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu a snížíme teplotu. Přidáme kroupy, polévku přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme asi 20 minut, až budou kroupy měkké.
-
4
Mezitím si na 1 lžíci másla zpěníme pokrájenou jarní cibulku.
-
5
Do bujonu před dovařením vložíme podušenou jarní cibulku, dochutíme solí a podáváme.
-
6
Bujon z holoubat [30620]:
-
7
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
8
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
9
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
10
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
11
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
12
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.