Vařená čočka s volským okem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Čočka velkozrnná
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.3 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 428 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 212 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 245.3 mg
  • Draslík 125.2 mg
  • Vláknina 994.8 mg
  • Vitamín A 994.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli najemno nakrájíme, česnek utřeme se špetkou soli.

  • 2

    Přebranou a propláchnutou čočku necháme namočenou v litru vody alespoň půl hodiny. Poté ji uvaříme do měkka.

  • 3

    V mezičase v hlubokém rendlíku na dvou lžících tuku zpěníme cibuli, přimícháme mouku, usmažíme světlou jíšku. Poté do ní zašleháme 300 ml vody a alespoň patnáct minut provaříme.

  • 4

    K hotové jíšce přidáme uvařenou čočku, dochutíme octem, česnekem, pepřem, ještě necháme prohřát. Osolíme špetkou soli.

  • 5

    Jako přílohu volíme volská oka, která usmažíme na zbylém tuku. Hotová klademe na talíře na čočku.

Komentáře k receptu