Holubí bujon s hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule červená
  • 3 ks Jalovec
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1038 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 95 g
  • Sodík 2763 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 240.5 mg
  • Draslík 1083.7 mg
  • Vláknina 9878 mg
  • Vitamín A 9878 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé bílé hříbky omyjeme a pokrájíme na plátky. Čerstvý rozmarýn omyjeme, osušíme a prsty natrháme na menší kousky.

  • 2

    V hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme rozmarýn s hříbky, ochutíme pepřem, kmínem a krátce orestujeme.

  • 3

    Přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, přimícháme 1 lžičku citronové šťávy a pomalu vaříme asi 10 minut.

  • 4

    Dochutíme solí a podáváme.

  • 5

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 6

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 7

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 8

    Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 9

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 10

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 11

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu