Fazolová polévka vánoční

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Fazole bílé
  • 200 g Brokolice
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Hřebíček
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1.7 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 329 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 130 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 81.8 mg
  • Draslík 577.3 mg
  • Vláknina 20122.1 mg
  • Vitamín A 20122.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fazole přebereme, opláchneme, přes noc necháme namočené v l,2 l vody, aby nabobtnaly. Cibuli nakrájíme nadrobno, brokolici rozebereme na menší růžičky, vejce uvaříme natvrdo.

  • 2

    Fazole vaříme v silnostěnném hrnci bez soli, s kořením, až jsou měkké.

  • 3

    Zvlášť uvaříme brokolici v 500 ml vody se solí. Když je brokolice měkká, vyjmeme ji z vody (tu odložíme) a ponoříme ji do ledové vody, aby neztratila barvu. Poté necháme brokolici okapat.

  • 4

    V hlubším rendlíku na oleji necháme zesklovatět cibuli, přimícháme k ní mouku a usmažíme světlou jíšku. Poté do jíšky po částech zašleháme vývar z brokolice, jíšku necháme alespoň deset minut provařit.

  • 5

    Do uvařených fazolí vmícháme provařenou jíšku, brokolici, osolíme a na talířích zdobíme plátky uvařených vajíček.

Komentáře k receptu