Husí bujon s celestýnskými nudlemi
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 1.25 dl Mléko polotučné
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 cl Becherovka
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 112 g
- Sodík 585 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 97.5 mg
- Draslík 709.9 mg
- Vláknina 11185.2 mg
- Vitamín A 11185.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme celestýnské nudle s koprem: v míse našleháme vejce s polohrubou moukou a solí. Postupně přimícháme mléko, máslo a omytý, drobně pokrájený kopr.
-
2
Těstíčko našleháme metlou dohladka a necháme minimálně 10 minut "uležet".
-
3
V pánvi na rozpáleném másle rozlijeme těstíčko (tolik jako na palačinku) a pomocí rychlého nahýbání pánve necháme těstíčko roztéct na tenkou vrstvu. Takto usmažíme palačinku z každé strany dozlatova. Vychladlou srolujeme a nakrájíme na tenké nudličky. (Postup opakujeme i u druhé palačinky.)
-
4
Cibule oloupeme a pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme husí sádlo a cibuli zpěníme, pak přilijeme 1 litr husího bujonu, přidáme 2 cl Becherovky a pomalu při mírné teplotě vaříme 10 minut. Během vaření přidáme 1 lžíci sušené majoránky.
-
5
Do talířů rozdělíme celestýnské nudle, zalijeme bujonem a podáváme.
-
6
Husí bujon [29083]:
-
7
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
8
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
9
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
10
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
11
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.