Husí bujon s celestýnskými nudlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 3 ks Jalovec
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1.25 dl Mléko polotučné
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 cl Becherovka
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 762 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 112 g
  • Sodík 585 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 97.5 mg
  • Draslík 709.9 mg
  • Vláknina 11185.2 mg
  • Vitamín A 11185.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 63.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme celestýnské nudle s koprem: v míse našleháme vejce s polohrubou moukou a solí. Postupně přimícháme mléko, máslo a omytý, drobně pokrájený kopr.

  • 2

    Těstíčko našleháme metlou dohladka a necháme minimálně 10 minut "uležet".

  • 3

    V pánvi na rozpáleném másle rozlijeme těstíčko (tolik jako na palačinku) a pomocí rychlého nahýbání pánve necháme těstíčko roztéct na tenkou vrstvu. Takto usmažíme palačinku z každé strany dozlatova. Vychladlou srolujeme a nakrájíme na tenké nudličky. (Postup opakujeme i u druhé palačinky.)

  • 4

    Cibule oloupeme a pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme husí sádlo a cibuli zpěníme, pak přilijeme 1 litr husího bujonu, přidáme 2 cl Becherovky a pomalu při mírné teplotě vaříme 10 minut. Během vaření přidáme 1 lžíci sušené majoránky.

  • 5

    Do talířů rozdělíme celestýnské nudle, zalijeme bujonem a podáváme.

  • 6

    Husí bujon [29083]:

  • 7

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 8

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 9

    V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 10

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 11

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu