Štika s vaječnou omáčkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 600 g Štika obecná
- 200 ml Víno bílé
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 275 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 15 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 259 mg
- Draslík 123.2 mg
- Vláknina 317.8 mg
- Vitamín A 317.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté porce štiky pokapeme citronovou šťávou rozmíchanou se solí. Necháme asi 2 hodiny odležet v chladničce.
-
2
Potom maso osušíme, vložíme do pekáče a zalijeme vínem. Posypeme nasekanou petrželkou, cukrem, opepříme a pod pokličkou pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka.
-
3
Měkké maso vyjmeme, vypečenou šťávu slijeme a použijeme při přípravě omáčky.
-
4
Omáčka: Do rozehřátého másla přidáme natvrdo uvařená, nastrouhaná vejce, zalijeme vypečenou šťávou, ochutíme octem a nasekanou petrželkou, za stálého míchání několik minut povaříme.
-
5
Štiku upravíme na talíře a přelijeme omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a čerstvá zelenina.