Vepřová krkovička protýkaná zeleninou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 500 g Vepřová krkovička
- 500 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Provensálské koření
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cuketa
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 4 polévková lžíce Jíška instantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 304 g
- Sodík 408 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 129.5 mg
- Draslík 87.4 mg
- Vláknina 7089.8 mg
- Vitamín A 7089.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukety a mrkev očistíme a nakrájíme na hranolky.
-
2
Omyté maso osušíme a nařízneme do něj 4 zářezy. Naplníme je částí připravené zeleniny, maso obalíme plátky slaniny a ovážeme nití. Opečeme na 2 lžících oleje po všech stranách a podlijeme 250 ml vody.
-
3
K pečeni přidáme oloupaný, nasekaný česnek a provensálské koření. Pod pokličkou dusíme 60-90 minut, maso občas obrátíme. Měkkou pečeni vyjmeme a necháme na teplém místě.
-
4
Vydušenou šťávu dolijeme vodou na 750 ml, přivedeme k varu, vsypeme jíšku a rozmícháme ji. Povaříme 1 minutu, osolíme a opepříme.
-
5
Zbylou zeleninu podusíme asi 5 minut na lžíci oleje, osolíme a opepříme.
-
6
Pečeni nakrájíme na plátky, upravíme na talíře spolu s omáčkou a podáváme. Vhodnou přílohou jsou petrželkové brambory.