Husí sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2320 kcal
- Sacharidy 0 g
- Tuky 210 g
- Sodík 456 mg
- Bílkoviny 99 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 500.3 mg
- Draslík 1925 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Stáhneme sádlo z husy, nakrájíme je i s kůží na kostičky a pozvolna pod pokličkou škvaříme, dokud nezačne pěnit a příjemně vonět.Necháme mírně prochladnout a přecedíme do porcelánového hrnku.
-
2
Když má husa i hodně střevního sádla, tak ho lehce sejmeme z vnitřností, dobře opereme, rozkrájíme a škvaříme v jiné nádobě než kde jsme škvařili podkožní sádlo. Podléváme malým množstvím mléka, aby nám zmizel nepříjemný pach. Toto sádlo můžeme použít při přípravě zelí a k omaštění bramborových nebo chlupatých knedlíků, ale používá se hlavně ke smažení cibulky.
-
3
Jestli-že chceme sádlo i se škvarky, nakrájíme jej i s kůží na kousky o velikosti 3 čtvereční centimetry, podlijeme naběračkou studené vody a asi 2,5 hodiny zvolna pod pokličkou vyvařujeme za občasného zamíchání.
-
4
Nakonec pokličku sejmeme a sádlo prudčeji vyškvaříme. Dobře vyškvařené škvarky jsou měkké, narůžovělé a sádlo je průhledné.