Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem
Suroviny
- 100 g Cibule
- 50 g Citrony
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 37.5 g Slanina vepřová
- 25 g Sůl
- 100 g Tuk
- 30 g Cukr krupice
- 1 g Bobkový list
- 250 g Zelenina kořenová
- 1 g Nové koření celé
- 750 g Hovězí maso zadní
- 1 g Pepř černý celý
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 700 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1057 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 81.6 mg
- Draslík 32.7 mg
- Vláknina 2903.8 mg
- Vitamín A 2903.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na díly, opláchneme, protkneme slaninou a osolíme.
-
2
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je opečeme a podlijeme vodou.
-
3
K masu přidáme nové koření a pepř, bobkový list, tymián a dobře opláchnutý citron, nakrájený na plátky, zakapeme octem, přikryjeme a maso dusíme (pečeme) pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby doléváme vodu.
-
4
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a za občasného promíchání nejméně 20 minut zvolna vaříme. Během varu přilijeme smetanu.
-
5
Nakonec omáčku procedíme, dochutíme solí, cukrem a octem a ještě krátce povaříme.