Špenát se ztracenými vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Šunka dušená
  • 50 ml Ocet kvasný lihový
  • 0.25 kávová lžička Oregano sušené
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.5 hrst Bazalka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Špenát listový čerstvý
  • 0.09 polévková lžíce Margarín
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 266 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 342 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 276.6 mg
  • Draslík 1554 mg
  • Vláknina 12933.7 mg
  • Vitamín A 12933.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.4 mg
  • Vitamín E 5.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špenát opláchneme, necháme okapat. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme. Bazalku opláchneme, vytřeseme. Šunku nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Na rozehřátém tuku opečeme šunku, přendáme do misky a na zbylém tuku zpěníme cibuli a česnek. Přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a oregano. Podusíme přikryté pět minut. Bazalku jemně nasekáme, vmícháme do špenátu, přidáme šunku a udržujeme v troubě předehřáté na 100° C.

  • 3

    1,5 l vody uvedeme do varu, přidáme ocet a lžičku soli. Vejce po jednom rozklepneme do naběračky (žloutek musí zůstat vcelku) a pomalu ponoříme do vroucí vody. Roztékající bílek shrnujeme vidličkou přes žloutek. Vaříme na mírném ohni 3 minuty.

  • 4

    Špenát vložíme do misky, rozložíme ztracená vejce a ihned podáváme s vařenými bramborami sypanými petrželkou.

Komentáře k receptu