Špenát se ztracenými vejci
Suroviny
- 250 g Šunka dušená
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 0.25 kávová lžička Oregano sušené
- 2 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.5 hrst Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Špenát listový čerstvý
- 0.09 polévková lžíce Margarín
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 266 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 13 g
- Sodík 342 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 276.6 mg
- Draslík 1554 mg
- Vláknina 12933.7 mg
- Vitamín A 12933.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.4 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenát opláchneme, necháme okapat. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme. Bazalku opláchneme, vytřeseme. Šunku nakrájíme na kostičky.
-
2
Na rozehřátém tuku opečeme šunku, přendáme do misky a na zbylém tuku zpěníme cibuli a česnek. Přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a oregano. Podusíme přikryté pět minut. Bazalku jemně nasekáme, vmícháme do špenátu, přidáme šunku a udržujeme v troubě předehřáté na 100° C.
-
3
1,5 l vody uvedeme do varu, přidáme ocet a lžičku soli. Vejce po jednom rozklepneme do naběračky (žloutek musí zůstat vcelku) a pomalu ponoříme do vroucí vody. Roztékající bílek shrnujeme vidličkou přes žloutek. Vaříme na mírném ohni 3 minuty.
-
4
Špenát vložíme do misky, rozložíme ztracená vejce a ihned podáváme s vařenými bramborami sypanými petrželkou.