Telecí plec s mrkví
Suroviny
- 20 g Houby sušené
- 1500 g Telecí plec
- 150 g Zakysaná smetana
- 500 g Mrkev kořen
- 125 ml Voda pitná
- 200 ml Víno bílé
- 200 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 709 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 315 g
- Sodík 751 mg
- Bílkoviny 81 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 350.3 mg
- Draslík 1700.2 mg
- Vláknina 10262.8 mg
- Vitamín A 10262.8 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby předem namočíme do 125 ml horké vody.
-
2
Maso omyjeme, osušíme a po všech stranách opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme oloupanou, nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět. Zalijeme vínem a povaříme asi 5 minut. Potom přilijeme ohřátý vývar, přidáme namočené houby i s vodou a vše dusíme pod pokličkou asi 90 minut.
-
3
Oloupanou mrkev mezitím najemno nakrájíme a dusíme na másle doměkka.
-
4
Telecí plec vyjmeme a udržujeme na teplém místě. Šťávu s houbami rozmixujeme, vmícháme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na plátky a upravíme s omáčkou a mrkví na talíře.
-
5
Pokrm posypeme nasekanou petrželkou a ozdobíme lístky bazalky.