Závin třešňový
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sádlo škvařené
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Mandle
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 0.125 l Voda pitná
- 1.5 kg Třešně
- 2 šálek Strouhanka
- 1 šálek Zakysaná smetana
- 1 šálek Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 633 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 25 g
- Sodík 288 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 116.4 mg
- Draslík 516.7 mg
- Vláknina 11231.2 mg
- Vitamín A 11231.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4194.4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem z části rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 posypeme na másle osmaženou strouhankou. Cukr rozmícháme v kysané smetaně, přidáme vejce, sůl, skořici a touto směsí pokapeme strouhanku. Poté hustě poklademe vypeckovanými třešněmi (dle potřeby pocukrujeme) a nasekanými mandlemi. Závin sbalíme od naplněného konce. Zbylé těsto tvoří povrch závinu, vydatně ho pokropíme máslem. Přeneseme na plech a stejným způsobem připravíme i druhý závin. Ppečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut.
-
2
Podáváme teplý a pocukrovaný.