Závin třešňový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Sádlo škvařené
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Mandle
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 0.125 l Voda pitná
  • 1.5 kg Třešně
  • 2 šálek Strouhanka
  • 1 šálek Zakysaná smetana
  • 1 šálek Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 633 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 288 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 116.4 mg
  • Draslík 516.7 mg
  • Vláknina 11231.2 mg
  • Vitamín A 11231.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4194.4 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem z části rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 posypeme na másle osmaženou strouhankou. Cukr rozmícháme v kysané smetaně, přidáme vejce, sůl, skořici a touto směsí pokapeme strouhanku. Poté hustě poklademe vypeckovanými třešněmi (dle potřeby pocukrujeme) a nasekanými mandlemi. Závin sbalíme od naplněného konce. Zbylé těsto tvoří povrch závinu, vydatně ho pokropíme máslem. Přeneseme na plech a stejným způsobem připravíme i druhý závin. Ppečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut.

  • 2

    Podáváme teplý a pocukrovaný.

Komentáře k receptu