Koláč citrónový
Suroviny
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 šálek Citronová šťáva
- 1 šálek Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 šálek Cukr krupice
- 1.5 šálek Voda pitná
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 37 g
- Sodík 223 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 233.1 mg
- Draslík 149.8 mg
- Vláknina 2591.5 mg
- Vitamín A 2591.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kypřící prášek vsypeme do mouky, přilijeme rozehřáté máslo, vodu a osolíme. Těsto rychle spojíme, vytvarujeme do skleněné, vymaštěné zapékací mísy tak, aby okraj byl vysoký. Dno propícháme, aby se při pečení těsto nezvedalo a upečeme v předehřáté troubě do zlatova.
-
2
Příprava krému: v kastrolu smícháme všechny přísady a zastálého šlehání necháme zhoustnout. Tímto vychladlým krémem naplníme hotový koláč, na okraj a do středu navršíme oslazený sníh z bílků. Koláč dáme do mírně teplé trouby a jakmile bude sníh zlatě hnědý, vyndáme jej.