Jednoduchá vánočka s mákem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 42 g Droždí
  • 100 g Cukr krupice
  • 350 g Mouka sójová plnotučná
  • 50 g Mák mletý
  • 80 g Tuk
  • 100 g Vaječný žloutek slepičí
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Mák - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 707 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 433 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 315.1 mg
  • Draslík 343.9 mg
  • Vláknina 20636 mg
  • Vitamín A 20636 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko ohřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mletý mák, sůl, cukr, žloutky, prochladlý rozpuštěný tuk, zalijeme kváskem, vypracujeme tuhé těsto a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 dílů. Spodní díl pleteme ze 4 pramenů, prostřední ze 3 pramenů, poslední ze dvou stočených pramenů. Necháme ještě chvíli kynout. Roztopíme troubu na 200°C, vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nemletým mákem a pečeme asi 8 minut, pak stáhneme teplotu na 180°C a vánočku dopečeme.

Komentáře k receptu