Brambory s chřestem
Suroviny
- 600 g Brambory
- 1000 g Chřest bílý
- 300 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 755 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 67 g
- Sodík 243 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 275.1 mg
- Draslík 1183.9 mg
- Vláknina 19475.8 mg
- Vitamín A 19475.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.7 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 93.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Scedíme je a rozčtvrtíme.
-
2
Chřest omyjeme, oloupeme a konce odřízneme. Vaříme v osolené vodě se špetkou cukru a lžící másla 15 minut.
-
3
Do nerezové mísy dáme žloutky, víno a v horké vodní lázni šleháme do pěny. Nesmí se vařit. Za stálého míchání přidáváme nejdříve po kapkách a potom tenkým pramínekm rozpuštěné máslo. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.
-
4
Připravené brambory opečeme na zbylém másle do zlatova, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a krátce osmahneme.
-
5
Brambory s chřestem a omáčkou upravíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.