Zeleninový koláč se žampiony
Suroviny
- 155 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Sýr Eidam cihla 40%
- 200 g Žampiony čerstvé
- 200 ml Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 75 ml Mléko polotučné
- 75 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 749 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 45 g
- Sodík 404 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 310 mg
- Draslík 344.8 mg
- Vláknina 13867.5 mg
- Vitamín A 13867.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 65.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, 125 g másla, 3 lžic vody, jednoho vejce a špetky soli vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie, dáme do chladničky na 30 minut.
-
2
Dortovou formu vymažeme máslem, rozprostřeme do ní těsto, okraje zdvihneme. Pečeme asi 15 minut ve středně vyhřáté troubě.
-
3
Oloupanou, nasekanou cibuli necháme zesklovatět na 30g rozehřátého másla, přidáme očištěné žampiony, citronovou šťávu a chvíli podusíme. Vmícháme hrášek a oloupanou, na kostičky nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, směs urovnáme na předpečený korpus.
-
4
Rozšleháme mléko se smetanou, třemi vejci, nasekanou petrželkou, solí, muškátem a nastrouhaným sýrem. Nalijeme na koláč a pečeme asi 45 minut při 150 stupních Celsia.