Podzimní dýňový salát
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
- 500 g Dýně
- 150 g Salát Polníček
- 200 g Celer bulvový
- 50 g Ořechy vlašské
- 125 ml Ocet jablečný
- 75 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Skořice celá
- 1 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 14 g
- Sodík 241 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 822.2 mg
- Vláknina 19993.8 mg
- Vitamín A 19993.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.8 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Svaříme 75 ml vody a octa, cukr, citronovou kůru a celou skořici. Přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou dýni a dusíme 15 minut. Poté odstraníme skořici a citronovou kůru, vyjmeme dýni a necháme ji okapat.
-
2
Oloupaný, nadrobno nakrájený celer opékáme na rozehřátém oleji asi 3 minuty, zalijeme 50 ml octa a 6 lžícemi dýňového vývaru, osolíme, opepříme. Vmícháme oloupanou, jemně krájenou cibuli a necháme částečně vychladnout.
-
3
Polníček omyjeme, upravíme na talíře a podáváme s dýní, rozkrájeným jablkem, ořechy a octovou zálivkou.