Bramborový koláč s oříšky a sýrem
Suroviny
- 400 g Brambory
- 100 g Listové těsto
- 100 g Ořechy lískové
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Oregano čerstvé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Kmín celý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.36 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 618 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 44 g
- Sodík 303 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 297.5 mg
- Draslík 838.3 mg
- Vláknina 11756.2 mg
- Vitamín A 11756.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.9 mg
- Vitamín E 4.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté nové brambory vaříme ve vodě s kmínem asi 20 minut do měkka. Slijeme je, oloupeme a nakrájíme na poloviny.
-
2
Koláčovou formu vyložíme rozváleným listovým těstem a okraje trochu povytáhneme. Na těsto nalijeme rozpuštěné máslo, přidáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a posypeme nasekanými oříšky.
-
3
Ve smetaně rozkvedláme vejce a rozetřený česnek. Přisypeme nasekané bylinky a podle chuti omáčku osolíme a opepříme. Přelijeme jí brambory, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do trouby zapékat asi na 35 minut.
-
4
Hotový pokrm ozdobíme snítkou oregana.