Krémová květáková polévka se smetanou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Květák
- 0.5 ks Bujón hovězí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 17 g
- Sodík 586 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 214.2 mg
- Draslík 779 mg
- Vláknina 10693.5 mg
- Vitamín A 10693.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme je a necháme okapat. Košťál nakrájíme na malé kousky.
-
2
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme a krátce povaříme. Po chvíli přidáme nakrájený košťál, růžičky květáku (asi 8 růžiček uvaříme zvlášť v osolené vodě) a vaříme doměkka. Polévku povaříme, rozmixujeme, přisolíme, okořeníme a přivedeme k varu.
-
3
Smetanu rozšleháme se žloutky, vlijeme do polévky a jen přihřejeme.
-
4
Nakonec do polévky přidáme zvlášť uvařené růžičky květáku a nasekanou pažitku.