Krémová květáková polévka se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Květák
  • 0.5 ks Bujón hovězí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 264 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 586 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 214.2 mg
  • Draslík 779 mg
  • Vláknina 10693.5 mg
  • Vitamín A 10693.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 122.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 59.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme je a necháme okapat. Košťál nakrájíme na malé kousky.

  • 2

    Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme a krátce povaříme. Po chvíli přidáme nakrájený košťál, růžičky květáku (asi 8 růžiček uvaříme zvlášť v osolené vodě) a vaříme doměkka. Polévku povaříme, rozmixujeme, přisolíme, okořeníme a přivedeme k varu.

  • 3

    Smetanu rozšleháme se žloutky, vlijeme do polévky a jen přihřejeme.

  • 4

    Nakonec do polévky přidáme zvlášť uvařené růžičky květáku a nasekanou pažitku.

Komentáře k receptu