Vánočka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 22 g
- Sodík 189 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 173.6 mg
- Draslík 203.1 mg
- Vláknina 5634.5 mg
- Vitamín A 5634.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 63.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, zbylé přísady částečně zpracujeme a přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Hněteme tak dlouho až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme vykynout.
-
2
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílu a každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní stočením 2 pramenů. Spodní díl přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem, taktéž střední a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky.
-
3
Celý povrch potřeme zbylým vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
-
4
Pečeme v el.troubě při 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160°C.
-
5
Po upečení pocukrujeme.