Květák zapečený se sýrem a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 700 g Květák
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 290 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 246 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 51.3 mg
  • Draslík 524.2 mg
  • Vláknina 7039.8 mg
  • Vitamín A 7039.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 84.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 39.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme, košťál rozpůlíme. Vše vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka.

  • 2

    Květák scedíme, po okapání drobně nasekáme. Polovinu květáku urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy, posypeme větší částí nastrouhaného sýra, opepříme a pokapeme částí másla. Postup opakujeme u druhé vrstvy, nahoře ji ještě pokapeme smetanou.

  • 3

    Pokrm zapečeme v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut, ihned podáváme.

  • 4

    Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Komentáře k receptu