Lehký velikonoční mazanec ze špaldové mouky
Suroviny
- 80 g Cukr třtinový
- 40 g Hrozinky
- 22 g Droždí
- 340 g Mouka špaldová
- 100 ml Mléko polotučné
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 špetka Cukr třtinový
- 1 špetka Sůl
- 5 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 2 polévková lžíce Mouka špaldová
- 5 polévková lžíce Olej kokosový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 252 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 11 g
- Sodík 95 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 22.9 mg
- Draslík 121.4 mg
- Vláknina 1361.7 mg
- Vitamín A 1361.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si nejdříve kvásek: do misky s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 špetky třtinového cukru a necháme kvasnice nakynout (asi 10 minut.
-
2
Do mísy dáme hladkou špaldovou mouku, třtinový cukr a špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a zrníčka seškrábneme do mouky. Přidáme kvásek, zbytek vlahého mléka, kokosový vlažný olej a směs promícháme. Poté těsto důkladně vypracujeme, mělo by být vláčné a nelepit se. Poprášíme ho troškou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout minimálně 45 minut.
-
3
Připravíme si omyté hrozinky, které necháme v sítu okapat. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky.
-
4
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na 2 díly. Každý díl těsta rukama zlehka roztáhneme na větší, silnější placku. Každou posypeme hrozinkami a ořechy. Poté každý díl těsta zavineme a uhněteme z nich malé, kulaté bochánky. Položíme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a necháme je znovu minimálně 30 minut znovu vykynout.
-
5
Troubu si předehřejeme na 200°C. Do středu vykynutých bochánků uděláme nožem malý křížek, bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme je do středu předehřáté trouy. Pečeme je 10 minut při 200°C, pak teplotu snížíme na 160°C, bochánky překryjeme pečícím papírem (aby se nepřipalovaly). Pečeme pomalu dalších 40-45 minut dozlatova až zlatohněda.
-
6
Velikonoční mazance krájíme až po úplném vychladnutí.