Charčo, gruzínská hovězí polévka
Suroviny
- 600 g Hovězí maso přední
- 1 kávová lžička Celer - nať
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 4 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Šafrán
- 5 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 1 polévková lžíce Povidla švestková
- 5 polévková lžíce Rýže loupaná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 367 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 18 g
- Sodík 249 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 62 mg
- Draslík 675.8 mg
- Vláknina 7054.3 mg
- Vitamín A 7054.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso nakrájíme na větší kousky a dáme vařit do 2,5 l osolené vody. Povaříme přibližně 90 minut, poté měkké maso vyndáme na talíř a vývar znovu uvedeme do varu.
-
2
Mezitím propereme rýži, nahrubo strouháme petržel, nastrouháme jádra vlašských ořechů. Dále v pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, zasmažíme a rozmícháme s trochou horkého vývaru.
-
3
Do vařícího bujónu vložíme rýži, po 10 minutách vaření přidáme strouhanou petržel, mletý koriandr, bobkový list, tlučený pepř a rozmíchanou cibulovou jíšku. Za 5 minut poté přidáme nastrouhaná jádra vlašských ořechů, po dalších pěti minutách vaření vložíme rozkrájené maso, lžíci švestkové marmelády, lžíci rajského protlaku, sekanou petrželku, sladkou papriku, špetku šafránu a povaříme ještě 5 minut.
-
4
Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme prolisovaný česnek a sekanou celerovou nať, přikryjeme, necháme 10 minut odstát.
-
5
Polévku podáváme posypanou nasekaným koprem v jednotlivých talířích.