Warning: unlink(/var/www/clients/client0/web2/web/system/storage/cache/cache.catalog.language.1732812494): No such file or directory in /var/www/clients/client0/web2/web/system/library/cache/file.php on line 87 Pajšl po česku | Receptarium.cz

Pajšl po česku

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Játra vepřová
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 600 g Vepřové plíce
  • 300 g Vepřový jazyk
  • 300 g Vepřové srdce
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 4 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1248 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 1527 mg
  • Bílkoviny 69 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 1046 mg
  • Draslík 1117.5 mg
  • Vláknina 3312 mg
  • Vitamín A 3312 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 94.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu.

  • 2

    Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka.

  • 3

    Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky.

  • 4

    Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem.

  • 5

    Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme.

Komentáře k receptu