Chodské lívanečky z bramborového těsta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 12 g
- Sodík 137 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 70.3 mg
- Draslík 535.8 mg
- Vláknina 7450 mg
- Vitamín A 7450 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem omyjeme brambory, v hrnci se 7 dl vody je uvaříme do měkka (přibližně 20 minut). Brambory scedíme, necháme mírně vychladnout a oloupeme, následně je dáme do mísy, zakryjeme poklicí a odložíme je.
-
2
Druhý den brambory jemně nastrouháme, dáme opět je do mísy, přisypeme hrubou mouku, přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, ochutíme solí, cukrem a těsto dobře promísíme. Na pomoučený válu vytvoříme plát, ze kterého vykrajujeme placičky o průměru přibližně 10 cm. Plech vytřeme olejem a necháme v předehřáté troubě rozpálit při 220°C. Lívanečky opatrně vložíme na plech a pečeme do zlatova z obou stran.
-
3
Upečené potřeme povidly z jablek, posypeme nastrouhaným perníkem a podáváme.