Pečené plátky lilku s ořechy a česnekem
Suroviny
- 400 g Jogurt bílý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1.5 kávová lžička Sůl bylinková
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Cibule
- 4 ks Lilek
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Hřebíček
- 4 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Mandle
- 1.12 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Ořechy lískové
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 28 g
- Sodík 631 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 905.4 mg
- Vláknina 37671.4 mg
- Vitamín A 37671.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 8.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky omyjeme osušíme a podélně je rozkrájíme na plátky silné 2,5 cm. Osolíme je (1 lžíce) a necháme 20 minut "vypotit". Potom je opláchneme a necháme okapat.
-
2
Mezitím si očistíme česnek, posekáme ho nadrobno a odložíme do misky. Posekáme loupané mandle a vlašské ořechy a odložíme je do druhé misky.
-
3
Připravíme si jogurtový dip. Očistíme lahůdkové cibule a pokrájíme je na velmi tenké kroužky. Do mísy si dáme bílý jogurt, cibuli, sůl, citrónový pepř, posekané mandle, přidáme čerstvě pomleté nové koření, hřebíček a zázvor. Vše důkladně promícháme a dip rozdělíme do malých misek.
-
4
Ve větší pánvi si rozpálíme olej a lilky orestujeme z každé strany do zlatohněda. Restujeme je přibližně po 1,5 minutě z každé strany. Když máme jednu stranu orestovanou, plátky otočíme, posypeme bylinkovou solí, čerstvě mletým pepřem 4 barev, česnekem a restujeme druhou stranu. Pak osolíme a okořeníme orestované druhé strany lilků a vyjmeme je z oleje. Lilky ozdobně poskládáme na talíře, ozdobíme je posekanými vlašskými ořechy a servírujeme je s jogurtovým dipem.
-
5