Lín s koprovou omáčkou
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 g Zelenina kořenová
- 1000 g Lín
- 250 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 360 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 14 g
- Sodík 227 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 291.9 mg
- Draslík 57.8 mg
- Vláknina 1252 mg
- Vitamín A 1252 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 398.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné, vykuchané a omyté líny uvaříme v osolené vodě spolu s očištěnou kořenovou zeleninou.
-
2
Mléko nalijeme do kastrolu, přidáme nasekaný kopr, kousek másla a chvíli povaříme. Vmícháme smetanu rozkvedlanou s moukou, osolíme a dobře promícháme. Necháme přejít varem, odstavíme z plotny a v omáčce rozkvedláme žloutky. Dále už nevaříme.
-
3
Líny upravíme na servírovací mísu a omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.
-
4
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo houskové knedlíky.