Karamelové sušenky s pekanovými ořechy, slepované čokoládou
Suroviny
- 370 g Máslo čerstvé
- 100 g Ořechy pekanové
- 100 g Čokoláda 80%
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Cukr vanilka
- 0.75 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrnek Cukr třtinový
- 1.5 hrnek Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 591 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 47 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 79.9 mg
- Draslík 90.5 mg
- Vláknina 3202.4 mg
- Vitamín A 3202.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo s hnědým cukrem rozšleháme mixérem dohladka, vmícháme 1 vejce a vanilku. Do stejné mísy prosejeme mouku, přidáme kypřicí prášek a sůl a zpracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2 díly a z každého vytvoříme špalík. Zabalíme do fólie a necháme uležet v lednici min. 4 hodiny.
-
2
Troubu předehřejeme na 180 °C. Špalíky nakrájíme ostrým nožem na 0,5 cm kolečka a vyrovnáme je na vymaštěný plech. Do kažého zamáčkneme 1/2 pekanového ořechu. Pečeme v prostředním patře trouby cca 12 minut dozlatova. Po vyjmutí necháme cca minutu chladnout na plechu a přemístíme do mísy.
-
3
Mezitím co necháme sušenky vychladnout, připravíme náplň. Smetanu přivedeme téměř k varu, přelijeme jí na kousky nalámanou čokoládu, kterou necháme pomalu rozpustit. Po 5 minutách důkladně promícháme a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
-
4
Čokoládou naplníme sáček na zdobení a na polovinu sušenek vymáčkneme. Sušenky po 2 kusech slepíme k sobě. Uložíme na chladném místě a spotřebujeme do 5 dnů.