Kynuté pečivo s kardamomem
Suroviny
- 230 g Máslo čerstvé
- 170 g Cukr krupice
- 60 g Droždí
- 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kardamom
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 dl Mléko plnotučné
- 4 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 707 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 29 g
- Sodík 339 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 102.1 mg
- Draslík 217.7 mg
- Vláknina 6527.8 mg
- Vitamín A 6527.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 421.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnečku vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzejitý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
-
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Nakrájíme na stejné dílky (přibližně dvě vrchovaté polévkové lžíce). Z každého vytvarujemme malý bochánek. Dáme na plech, vyložený pečicím papírem a necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C přibližně 25 - 35 minut do zlatova.
-
3
Kardamomové voňavé bochánky necháme vychladnout a poté je podáváme.