Losos na skandinávský způsob
Suroviny
- 2 g Pepř černý mletý
- 150 g Cukr krupice
- 150 ml Olej slunečnicový
- 3 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2.25 kg Losos obecný
- 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 4 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Hořčice dijonská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 296 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1178 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 96.3 mg
- Draslík 496.3 mg
- Vláknina 1891.8 mg
- Vitamín A 1891.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.7 mg
- Vitamín E 4.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs na naložení lososa: Do misky smícháme 75 g cukru, 4 lžíce mořské soli, 4 lžíce nasekaného kopru, sůl, pepř.
-
2
Z lososa připravíme 2 řezy, naložíme je do směsi, zabalíme do dvojité fólie, vložíme do velké nádoby, zatížíme a necháme 2 dny v ledničce. Každý den lososa obrátíme.
-
3
Hořčičná omáčka s koprem: V míse rozšleháme 3 polévkové lžíce dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce cukru, ocet, žloutek, poté pomalu zašleháváme 150 ml slunečnicového oleje, až vznikne konzistence jako majonéza. Osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce nasekaného kopru.
-
4
Lososa rozbalíme, rybu vyjmeme, osušíme a oddělíme od sebe řezy.
-
5
Každý řez nakrájíme šikmo na plátky a maso odřezáváme od kůže. Plátky řežeme silnější než např. u uzeného lososa. Okraj každého obalíme v nasekaném kopru.
-
6
Zdobíme snítkami kopru, kousky citronu a podáváme s hořčičnou omáčkou s koprem.