Řecký spanakopita koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 100 g Strouhanka
  • 180 g Sýr Feta
  • 750 g Mangold
  • 70 g Piniové oříšky
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek mletý
  • 2 ks Cibule
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 6 ks filo těsto
  • 3 stroužek Česnek
  • 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 342 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 539 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 215.7 mg
  • Draslík 471.7 mg
  • Vláknina 4595 mg
  • Vitamín A 4595 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.6 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Obě cibule nakrájíme na kostičky, česnek utřeme.

  • 2

    Na olivovém oleji opékáme cibuli a česnek – na mírném plameni, asi 10 minut. Přidáme mangold a dobře promícháme. Ještě 15 minut smažíme (v případě potřeby podléváme). Odstavíme a přidáme muškátový oříček, nastrouhané sýry, strouhanku a piniové oříšky. Osolíme a opepříme podle chuti.

  • 3

    Do misky rozbijeme všechna vejce a vyšleháme. Přidáme mangoldovou směs a vše opatrně spojíme.

  • 4

    Připravíme si pečící formu o velikosti cca 18x26 cm a vyložíme ji plátky filo těsta – každý plátek potřeme rozpuštěným máslem. Tři plátky si necháme stranou. Na těsto navršíme mangoldovou směs. Na mangoldovou směs pak přijdou zbylé plátky – také každý potřeme máslem. Horní plátky nařízneme.

  • 5

    Pečeme 45 minut na 170 °C dozlatova.

  • 6

    Necháme 15 minut odpočívat a poté podáváme.

Komentáře k receptu