Portugalský rybí hrnec
Suroviny
- 130 g Brambory
- 100 g Šunka dušená
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 3 stroužek Česnek
- 0.25 l Víno bílé
- 0.5 l Vývar rybí
- 1 kg Okouník mořský
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 11 g
- Sodík 807 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 117.5 mg
- Draslík 1425.7 mg
- Vláknina 9896.5 mg
- Vitamín A 9896.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu nakrájíme na větší kousky, pokapeme citrónovou šťávou a osolíme. Oloupeme a nakrájíme na kolečka cibuli, česnek oloupeme a prolisujeme. Papriku očistíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na kroužky. Rajčata a celer omyjeme a obojí nakrájíme na plátky, brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
-
2
Nákypovou formu vhodnou do mikrovlnné trouby vytřeme olejem a vyložíme částí brambor. Postupně vrstvíme cibuli, rajčata, rybu, papriku a celer. Okořeníme, osolíme a pokračujeme stejným způsobem ve vrstvení.
-
3
Ve vývaru rozmícháme česnek, víno a nalijeme ho do nákypu, navrch položíme bobkový list a plátky šunky.
-
4
Formu dáme do mikrovlnné trouby a pečeme při 600 W a 220°C asi 8 minut, při 360 W asi 26 minut.
-
5
Hotový nákyp posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme ve formě.