Pikantní makarony s italskými bylinkami
Suroviny
- 450 g Špagety, Makarony
- 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Chilli omáčka
- 1 ks Cibule
- 4 ks Chilli paprička
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet jablečný
- 1 polévková lžíce Olej chilli
- 3 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 2 polévková lžíce Kapary
- 3 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- 5 polévková lžíce Hroznová šťáva
- 2 polévková lžíce Italské bylinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 12 g
- Sodík 902 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 2.3 mg
- Draslík 597.1 mg
- Vláknina 11717.7 mg
- Vitamín A 11717.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.7 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chilli papričku omyjeme, překrojíme napůl a zbavíme jader. Opláchneme a nakrájíme na kostičky.
-
2
Makarony uvaříme na skus ve vodě s půl lžičkou soli. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
-
3
Oloupeme česnek a cibuli a obojí nakrájíme nadrobno. Italské bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme najemno. Na větší pánvi rozpálíme arašídový a chilli olej. Přidáme bylinky, cibuli, česnek a chilli papričku a smažíme do té doby, než cibule zesklovatí. Poté přidáme rajčata i se šťávou a dochutíme zbylou solí a cayenským pepřem.
-
4
Na pánev přilijeme zeleninový vývar, hroznovou šťávu a jablečný ocet. Vše promícháme, přidáme kapary a na mírném ohni podusíme asi 10 minut.
-
5
Na závěr omáčku zjemníme kysanou smetanou a podle chuti dochutíme chilli omáčkou. Uvařené makarony upravíme na talíře a podáváme přelité omáčkou.