Boloňské palačinky crespelle
Suroviny
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Rajčata
- 450 g Rajčata
- 225 g Hovězí maso mleté
- 200 ml Voda pitná
- 140 ml Vývar z hovězích kostí
- 0.08 kávová lžička Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Paprika zelená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.7 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 23 g
- Sodík 544 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 238.6 mg
- Draslík 889.9 mg
- Vláknina 9202.5 mg
- Vitamín A 9202.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Boloňskou náplň do palačinek připravíme tak, že v hlubší pánvi rozpálíme máslo a olej, vložíme na jemno nakrájenou cibuli a smažíme do měkka, ne však do hněda. Zvýšíme teplotu, přidáme mleté hovězí a za stálého míchání smažíme, dokud se maso neopeče. Přidáme na jemno nakrájenou papriku, rajčata i se šťávou, protlak, vývar, bobkový list, oregano, bazalku, sůl a pepř. Vaříme při mírné teplotě asi 45 minut, až směs zhoustne. Přilijeme sherry, vaříme ještě 5 minut, poté pánev odstavíme.
-
2
Mouku smícháme se solí, vejce rozklepneme do mísy a dobře prošleháme, přisypeme mouku a mícháme, až je směs hladká. Přilijeme olej, vodu a znovu promícháme. Mísu zakryjeme vlhkou utěrkou a dáme odstát na 30 minut do chladu.
-
3
Pánev vymažeme máslem, rozpálíme a smažíme palačinky po obou starnách. Uchováme teplé. Rajčatovou omáčku připravíme tak, že v menším hrnci rozpustíme máslo, zvolna smažíme utřený česnek a na jemno nakrájenou cibuli asi 5 minut, doměkka, opět ne do hněda. Přidáme rajčata, bazalku, sůl, pepř a cukr. Vaříme 10 - 15 minut, protlačíme přes sítko, abychom odstranili rajská semínka a získali co nejvíce šťávy.
-
4
Palačinky rozložíme, na každou dáme 2 lžíce náplně, stočíme, vložíme do zapékací nádoby a pečeme v troubě na 200°C přibližně 8 minut. Teplou omáčkou polijeme hotové palačinky, podáváme. Můžeme přizdobit lístky bazalky.